Jesteś tutaj:

Mechanizm CBAM - sprawozdanie CBAM za pierwszy kwartał 2024 roku oraz Rejestr przejściowy CBAM i wytyczne w języku polskim

Krajowy ośrodek informuje, że:

• W kwietniu 2024 r. przypada termin złożenia sprawozdania CBAM dotyczącego emisji wbudowanych związanych z towarami zaimportowanymi na obszar celny UE w pierwszym kwartale 2024 roku. Sprawozdanie CBAM składa się za pomocą rejestru przejściowego CBAM administrowanego przez Komisję Europejską. Informacje na temat dostępu do rejestru znajdują się tutaj, natomiast instrukcja wypełnienia raportu przy wykorzystaniu wartości domyślnych została przedstawiona w postaci filmu instruktażowego. Sprawozdanie należy złożyć w terminie do 30 kwietnia br.
  • Komisja Europejska udostępniła polską wersję językową wytycznych dla importerów dotyczących wdrożenia CBAM: aby otworzyć wytyczne kliknij tutaj
  • w rejestrze przejściowym CBAM została udostępniona opcja zmiany języka na język polski. Aby przełączyć język, należy zalogować się do rejestru przejściowego, a następnie kliknąć ikonę awataru w prawym górnym rogu strony. W dalszym kroku należy kliknąć opcję „Preferences” i edytować język strony.

Zwracamy również uwagę, że w „Preferencjach” („Preferences”) obok ustawień językowych jest możliwość ustawienia powiadomień e-mail o nowych komunikatach w rejestrze przejściowym CBAM. Aby zawiadomienia z rejestru były przysyłane na wskazany adres e-mail, należy zaznaczyć checkbox „włącz powiadomienia” („Enable notificatons”). Rekomendujemy, aby w polu do wpisania adresu e-mail został wpisany adres służbowy użytkownika rejestru, w którym korespondencja jest regularnie monitorowana, aby uniknąć ryzyka, że powiadomienie wysyłane przez rejestr przejściowy CBAM zostanie przeoczone.

ZGŁOŚ UWAGI DO ARTYKUŁU